Ontdek alles over de regelgeving rondom de maximumsnelheid in Duitsland en welke rol uw voertuig en aanhangwagen daarin spelen.
Snelheidslimieten binnen en buiten de bebouwde kom in Duitsland
In Duitsland gelden voor autocombinaties speciale snelheidslimieten. Binnen de bebouwde kom is een maximumsnelheid van 50 km/uur toegestaan, tenzij anders beperkt. Buiten de stad mag u met uw aanhangwagen rijden met een maximale snelheid van 80 km/u, tenzij uw aanhangwagen uitdrukkelijk is goedgekeurd voor 100 km/u en u over de bijbehorende sticker beschikt.
Minimumsnelheden op snelwegen
Hoewel er buiten de snelwegen geen minimumsnelheid geldt voor het besturen van een aanhangwagen, moet u op snelwegen minimaal 60 km/u rijden.
Gevolgen voor te hard rijden
Als deze snelheidslimieten worden overschreden, kunt u in Flensburg zowel boetes als punten krijgen. Naast deze gevolgen heeft te hoge snelheid ook andere gevolgen in de vorm van een verhoogde kans op ongevallen. Om deze reden raden wij u aan om u altijd aan de aangegeven snelheidslimiet te houden en u te houden aan de door TREILER als fabrikant aanbevolen snelheid.
Vereisten voor het rijden met een aanhanger
Voor het besturen van een combinatie bestaande uit een aanhangwagen en een auto/camper heeft u minimaal een rijbewijs B nodig en, afhankelijk van het gewicht van de combinatie (totale massa), eventueel een aanvullend rijbewijs voor de aanhangwagen.
· Rijbewijs B tot 750 kg aanhangermassa voor ongeremde aanhangwagens
· Rijbewijs B tot 3,5 t totaalgewicht met geremde aanhangwagen
· BE-rijbewijs tot 3,5 t elk voor aanhangwagen en trekkend voertuig
· Rijbewijs B96 tot een maximaal totaalgewicht van 4,25 t voertuig + aanhangwagen
Technische eisen voor een 100 km/u-sticker:
· Vanwege de constructie moet de aanhangwagen goedgekeurd zijn voor een snelheid van minimaal 100 km/uur.
· Het trekkende voertuig moet beschikken over een antiblokkeersysteem (ABS).
· De banden van de aanhangwagen moeten een snelheidsindex van minimaal L hebben en niet ouder zijn dan zes jaar.
· Voor een aanhangwagen zonder demper geldt de lege massa van het trekkende voertuig x 0,3 voor de totale massa van de aanhangwagen
· Bij een demper geldt de formule: lege massa van het trekkende voertuig x 1,1
Kosten voor de 100 km/u-sticker
Als je je team sneller dan 80 km/u wilt laten bewegen, heb je een bijbehorende 100-sticker nodig. Deze kunt u tegen betaling aanvragen bij uw autodealer of een keuringscentrum. Naast de kosten van de sticker zijn er meestal ook registratiekosten.
Waarom de 100 km/u-regeling?
De voorschriften voor het rijden met een aanhanger zijn primair bedoeld voor de veiligheid. Door de veranderde rijeigenschappen van een team is een aangepaste rijstijl vereist.
Voordelen van de 100 km/u-goedkeuring
Een 100 km/u-goedkeuring voor uw team biedt een aantal voordelen:
- Betere integratie in het verkeer: Je rijdt soepeler in het verkeer en hoeft minder vaak te remmen.
- Tijdsbesparing: u bereikt uw bestemming sneller.
- Vrachtwagens gemakkelijker inhalen: u kunt vrachtwagens gemakkelijker inhalen op snelwegen.
Samenvattend: De regelgeving voor aanhangwagens dient om de veiligheid van alle weggebruikers te waarborgen. Als u zich aan de snelheidslimieten houdt en de overige regelgeving in acht neemt, kunt u zorgeloos met uw aanhangwagen op pad.
Let op: De hier verstrekte informatie is uitsluitend bedoeld ter algemene informatie en vervangt geen deskundig advies. Voor nauwkeurige informatie over uw specifieke geval kunt u contact opnemen met een gespecialiseerde werkplaats of uw goedkeuringskantoor.
Bronnen: Wegenverkeersreglement (StVO) § 3 Snelheid , Allianz , ADAC, STVO 9. Uitzonderingsverordening
Hoe kan ik mijn e-bike uit de TREILER halen?
Höchstgeschwindigkeiten mit Anhängern in Europa